lördag 30 juni 2012

Mammas rårörda jordgubbssaft

När mamma levde så gjorde hon så himla god jordgubbssaft. Fast på den tiden drack jag bara saften och hade inte något intresse av hur den gjordes.
Men några år innan hon gick bort fick jag receptet.

Ingredienser:
3 liter jordgubbar
2 liter vatten
30 g vinsyra
natriumbensoat

Jordgubbarna rensas och läggs i en bunke. Läs upp vinsyran i 1 dl kokande vatten, blanda sedan ner det i resterande kalla vattnet. Häll därefter blandningen över jordgubbarna, rör runt. Täck bunken och låt den stå svalt i 12 - 18 timmar.
Häll av bären i en silduk, låt det stå en stund och rinna av.

Mät sedan saften och till varje lister saft tillsätt 1 kg socker samt natriumbensoat.
Rör detta långsamt med silversked i 1 timma.

När saften är klar och sockret har löst upp sig skummas saften noggrant.
Häll upp saften på väl rengjorda flaskor.

Förr så förvarande man sina hemlagade produkter i en sval matkällare, då behövdes natriumbensoat för att konservera. Om du tänkt frysa saften kan du utesluta bensoaten.

Längst ner på mitt recept har mamma skrivit datum på när jag fick det av henne, det var 2000-06-25. Själv hade hon fått receptet av Sonja 1958-07-29.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar