torsdag 21 juni 2012

Midsommar tårta

Vid skolavslutningen är det tradition att vi ska duka med handbroderad sommarduk, fina kaffeservisen och just denna tårtan. I år var vi inte hemma på skolavslutningen, därför tänkte jag baka den till midsommarafton.
Det är en marängbotten med puffat ris, smörkräm, vispad grädde och färska jordgubbar. Så här lagar jag min tårta.

3 äggvitor
2,25 dl socker
3 dl Vårgårdaris.

Vispa äggvitorna till hårt skum, rör sedan ned sockret försiktigt. När marängen är hårt vispad så vänds riset ner.
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper som läggs i en eldfast form.
Grädda 45 min i 100-125 grader. Låt botten stå och torka i ugnen över natten.

Är ni många gäster så gör du dubbla bottnar.

Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde

Häll i ovanstående ingredienser i en kastrull. Låt det koka på svag värme tills dess att krämen tjocknar. Rör hela tiden.
Ta av kastrullen från spisen och tillsätt 125 g smör i tärningar och 1 tsk vaniljsocker.

När du ska lägga ihop tårtan brer du på smörkrämen på ena botten (alternativt halva botten). Vispa 3 - 5 dl grädde. Bred även på lite grädde emellan och lägg i skivade jordgubbar.
Lägg på nästa botten och lägg på resterande kräm, resten av den vispade grädden och massa skivade jordgubbar! En riktig sommartårta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar