onsdag 16 maj 2012

Galette

Galette i olika former är en vanlig kaka i Frankrike. Ofta smasätter man degen med citron. Kavlar ut degen till en stor tunn kaka som man täcker med smör och socker.
Denna kaka kan man också göra som en salt variant. Här kommer ett recept

Galette med rosmarin
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g smör
1 ägg

Fyllning:
1 msk färsk rosmarin (funkar med torkad)
50 g smör
flingsalt

rör ut jästen i vattnet. Blanda mjöl och salt. Finfördela smöret i blandingen eller kör i matberedare. Rör i ägg och jästblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 30 min.

Sätt på ugnen på 250 grader. Kavla eller tryck ut degen till en stor kaka (30 cm i diameter) på bakplåtspapper på en plåt. Vik upp kanten lite.
Strö över rosmarin, hyvla på smöret med en osthyvel och lägg det på kakan. Strö över flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min och servera det ljummet till en sallad eller på en buffé.

Galette kan också vara en typ av franska boveteplättar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar