onsdag 2 maj 2012

Kolapaj

Denna paj är lättlagad och väldigt god, dock inte kalorisnål men vilken dessert är det?
Det här behövs till ca 10 bitar.

Pajdeg:
3,5 dl mjöl
100 g rumstempererat smör
1 msk matolja
1 äggula
2 msk vatten
1 msk socker

Paj: Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg i samtliga ingredienser i en matberedare, kör någon minut tills du får en sammanhållande deg.
Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter, tryck noga upp degen på kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel och vik folieremsor och tryck fast på degen längs kanten.
Grädda i metten av ugnen 10 min. Låt sedan pajskalet svalna.

Kolasmeten:
1,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl grovhackade hasselnötter

Kolasmeten: Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en vid kastrull. Koka upp och koka smeten i på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då, se till att smeten kokar hela tiden. Hacka hasselnötterna grovt under tiden kolan kokar.
Ta kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis, rör hela tiden. Sist blandar du i de hackade nötterna.

Häll kolasmeten i pajskalet och ställ in pajen för att svalna i kylskåp.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar