söndag 6 maj 2012

Hollandaise sås

Idag har jag för första gången i mitt liv gjort Hollandaise sås - den blev jättebra! (tills jag skulle värma den, då skar den sig). Det här behöver du:

200 g smör
0,5 dl matolja (neutral)
4 äggulor
2 tsk citronsaft
1 msk vatten
cayennepeppar och salt

Börja med att smälta smöret på låg värme, när vasslen sjunkit till botten häller du över smöret i en annan kastrull men spara vasslen.
Vispa upp äggulorna med vattnet i en kastrull, sätt på svag värme och rör hela tiden. När äggen skummar och börjar bli krämiga tar du av kastrullen från värmen
Tillsätt smöret i en svag stråle, rör hela tiden. När du blandat i allt smöret tillsätter du kryddor och citronsaft. Tycker du såsen är för tjock så tillsätt lite av vasslen.

Nu är såsen klar, när du sedan ska äta den värmer du den försiktigt i vattenbad.
Du måste vara jätteförsiktig när du värmer annars så skär den sig. Servera såsen till pressad potatis och en god fisk.

3 kommentarer:

 1. Jag har slängt ut min micro, du har säkert en, min började brinna, skönt ingen micro, men kanske saknar jag den nu när jag läser om din h.sås. Jag gjorde den alltid i micron, jättelätt. Vill du ha receptet skriv på din blogg så skriver jag igen. Jag älskar fisk å h.sås men det har blir bara denna sås på sommaren.
  Kul att jag har hittat din blogg, du gör så mycket gott. Jag tror att jag ska göra ett besök hos din fiskhandlare, han verkar ha god fisk, jag brukar handla i glommen på somrarna, men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig.

  SvaraRadera
 2. Hej, jag vill gärna ha din hollandaise sås! De måste verkligen komma hit till min "fiskhandlare". Kommer du till Läjet så får du höra av dej så kan du få en fika. Brukar ni vara här neråt på sommaren?

  SvaraRadera
 3. Hollandaisås. 4 port.

  100 gr. smält smör
  4 st. äggulor
  1 dl. kaffegrädde (grädde å lite mjölk)
  1 1/2-2 msk citronsaft
  1/2 tsk. senapspulver
  ca 2 krm salt

  Vispa ihop äggulor, grädde, citronsaft, senapsp. å salt.
  Tillsätt matfettet under vispning.
  HETTA UPP SÅSEN PÅ EFFEKTLÄGE 4 i:
  2-3 min.
  OBS! Vispa i såsen efter halva tiden och 2 gånger till, så har jag gjort och kanske kört några sek. till, alla microugnar är ju olika så prova dig fram. om såsen skär sig tillsätt en istärning å vispa kraftigt tills såsen blir tjock å krämig.
  Jag har nog misslyckats med såsen en eller två ggr. p.g.a. att jag inte vispat i den under tiden i micron, men har ändå räddat den med is. Lycka till.

  Jag bor på Långasand på sommaren, där är jag född, men min kärlek hittade jag i Göteborg. Jag ska verkligen komma till Läjet å köpa fisk, jag blev lite avis på dig när jag läste att du köpt röding.

  Ha det så bra i solen, kylan å regnet som snart kommer.

  SvaraRadera