onsdag 22 augusti 2012

Jordärtskocka med grillad pilgrimsmussla, krutonger och strössel av sidfläsk

Har du inte testat att laga jordärtskocka så gör det, det är väldigt gott. Det finns många olika recept på nätet men själv tycker jag mest om en skummig jordärtskockssoppa. Tillbehören till soppan kan varieras.
Här är ett recept till 4 personer och förslag på tillbehör:

600 g jordärtskocka
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 tsk curry
5 dl hönsbuljong
0,5 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde

Till servering:
en halstrad pilgrimsmussla per person
krutonger
knaperstekt sidfläsk
kryddkrasse och ev lite dill

Skala jordärtskockor, lök och äpple. Finhacka löken och vitlöken. Skär skockorna och äpplet i bitar. Fräs lök, vitlök, äpple och curry i smör. Tillsätt skockor, buljong och vinet, låt koka tills skockorna är mjuka, ca 10 min. Tillsätt grädde och koka upp.
Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.
Mixa soppan skummig vid servering.

Tillbehören gör du iordning innan du skummar soppan!

Gör krutongerna: Skär vitt bröd (eller surdegsbröd) i tärningar, stek dem i olivolja.
Sidfläskströssel: Hacka sidfläsk i små tärningar, stek det knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
Halstrad pilgrimsmussla: Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör 45 sek på varje sida.

Häll soppan i tallrikarna, lägg i musslan, strö på krutonger, sidfläskströssel och garnera med dill och lite kryddkrasse.

1 kommentar:

  1. Jordärtskocka mums.
    Pilgrimsmussla mums.
    Detta smakar mums.

    SvaraRadera