I söndagsmorse fastnade jag i soffan framför tv:n och såg en del repriser. Bland annat såg jag delar av ett väldigt trevligt program som heter Spisa med Price. Två danska bröder lagar mat och babblar. Igår handlade det om olika chili frukter. Väldigt intressant!
Så jag bestämde mig för att googla lite på chilipeppar. Här kommer lite fakta:
Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att de smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Naga Jolokia som har uppmätts till 1 041 427 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.
De vanligaste chiliarterna:
Spanskpeppar, hit hör bland annat jalapeño och vanlig paprika.
Bärpeppar, samlingsnamnet för flera av artens sorter är Aji. De är vanligast förekommande i Peru.
Havannapeppar, hit hör bland annat habanero vilket är en mycket stark chili, är vanliga i Västindien och Mexiko.
Flerårig spanskpeppar, hit hör bland annat tabasco och den brasilianska malagueta.
Rokotopeppar, hit hör manzano och canario.
Naga Jolokia är så stark att den används i andra sammanhang än som krydda i mat. T.ex. Indien har gjort försök att använda den i granater mot kravaller. Vid kontakt med hud och slemhinnor orsakar den en stark känsla av smärta och neutraliserar offret.
Kanske är detta lite onyttigt vetande men ändå intressant
Danskarna är ju bara så himla härliga, god mat lagar dom också. Jag skulle gärna vilja ha deras pizzaugn som dom har ute.
SvaraRaderaHar du testat hollandiessåen än?
Hej .... danskarna är härliga!
SvaraRaderaNej, jag har inte testat din sås ännu. Det har varit dåligt med fisk denna veckan men jag lovar att säga till när jag lagat den.