Denna kaka kan man också göra som en salt variant. Här kommer ett recept
Galette med rosmarin
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g smör
1 ägg
Fyllning:
1 msk färsk rosmarin (funkar med torkad)
50 g smör
flingsalt
rör ut jästen i vattnet. Blanda mjöl och salt. Finfördela smöret i blandingen eller kör i matberedare. Rör i ägg och jästblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 250 grader. Kavla eller tryck ut degen till en stor kaka (30 cm i diameter) på bakplåtspapper på en plåt. Vik upp kanten lite.
Strö över rosmarin, hyvla på smöret med en osthyvel och lägg det på kakan. Strö över flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min och servera det ljummet till en sallad eller på en buffé.
Galette kan också vara en typ av franska boveteplättar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar