söndag 20 maj 2012

Jordgubb- och rabarberpaj

I fredgas var vi hos Lina och Stefan. Vi var dit bjudna på lite mat och kortspel. Först fick vi en väldigt smarrig drink - lite typ jordgubbsdaquari, väldigt gott.
Till mat fick vi hemgjord smörgåstårta, väldigt gott och något jag inte ätit på en väldig massa år. Det absolut godaste var ändå desserten, här får ni receptet:

Dag 1: Fyllningen:
ca 500 g jordgubbar
2 stora rabarber
0,5 vaniljstång
3 dl socker
1,5 dl vatten

Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Skala rabarbern och skär i 2 cm tjocka skivor. Häll sockerlagen över rabarberna och låt detta stå ett dygn.

Smuldeg
200 g kallt smör
1,5 dl cocos
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl

Tärna smöret och blanda ihop de torra ingredienserna, nyp sedan ihop allt till en deg.

Dag 2:
Sila rabarbern. Spara gärna lagen och använd den till en drink t ex.
Dela jordgubbarna på hälften, lägg dem och rabarbern i en smord pajform. Strö över 1 msk maizena och blanda runt.
Fördela smuldegen över frukten. Det blir ganska mycket deg så ta inte allt om det ser för mycket ut.

Baka av pajen i ca 200 grader i 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar