Ingredienser:
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk mjöl
1 st ägg, uppvispat
125 g västerbottensost, finriven
1 msk smör, till stekning
Potatissallad
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl dill, hackad
0,5 tsk salt
Romsås
2 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
1 dl gräslök, fint skuren
1 krm salt
0,5 krm peppar, nymald
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten.
Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.
6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.
Servera med ett gott glas vitt vin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar