tisdag 1 november 2011

Brödkurs

Om du älskar att baka bröd, främst surdegsbröd så kan jag varmt rekommendera Kustbageriets brödkurser!

Kursledare och ägare till Kustbageriet är Niklas Gustafsson. Han är egentligen kock i grunden men hamnade successivt mer in i bageribranschen. Kustbageriet har funnits i ca 2,5 år. Sitt bröd bakar de på ekologiskt mjöl från Limabacka kvarn. De är också återförsäljare av detta mjöl.

Vi var 10 deltagare på kursen. Niklas startade med att berätta lite om sig själv.

Därefter delades vi in i tre grupper. Varje grupp fick sätta en sorts deg.
I min grupp satte vi deg till ett bröd som heter Berns och är gjort på vetesurdeg, vetemjöl special och halländskt stenmalet durumvete.
En grupp satte deg till Valnötsbröd, det är gjort på rågsurdeg, vetemjöl special och rågmjöl.
Tredje gruppen satte en deg till ett bröd som heter Halländskt lantvete, det gjordes på vetesurdeg. halländskt lantvete och hallänskt lantvete med stenmalet fullkorn.

Under den tid dessa degar jäste fick vi baka Levain av deg som Niklas satt tidigare idag. När degarna var färdigjästa fick vi alla baka ut av de olika degarna. Vi fick lära oss skillnaden på en slak och en styv deg, om hur en deg ska vara när den är lagom jäst och vad som kännetecknar en överjäst deg. Vi lärde oss också att "runddriva" en deg, det såg ur enkelt ut när Niklas gjorde det. Men det var inte lika enkelt som det såg ut. När vi hade runddrivit degarna fick de ligga och vila ett tag, därefter lades degen i jäskorgar och fick stå på jäsning.
Vi fikade mellan jäsningar och hade möjligheter att ställa frågor.
Till sist gräddades bröden och vi fick med oss rejält med bröd hem av alla fyra sorterna.

Vi fick också med oss en rågsurdeg och en vetesurdeg, samt instruktioner om hur vi hanterar vår surdeg. Vi fick även ett litet häfte med recept på samtliga deger, även Levainen.

Fantastiskt kul!!! Till Niklas vill jag säga: Tack för en supertrevlig kväll!


Här ser du våra fina Berns bröd

2 kommentarer:

  1. Kan bara bekräfta ovan - det var verkligen jätte trevligt/kul/lärolikt! Kan varmt rekomenderas - perfekt present till någon som vurmar för bröd eller till sig själv...
    /Magda

    SvaraRadera
  2. Hej Marina! Vad roligt att du tyckte att det var en givande kurs. Tack själv för en trevlig kväll med många intressanta och nyfikna frågor, stort lycka till med surdegsbakandet!
    Mvh,
    Niklas, Kustbageriet

    SvaraRadera