fredag 11 november 2011

Saffran

Världens dyraste krydda!!! Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Nu förstår man varför priset är så högt!

Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen. Saffran har odlats i mer än 3 000 år men redan för 4 000 år sedan använde man den för att bota mer än 90 olika sjukdomar. I Europa blev saffran vanligare under medeltiden, och användes som färgmedel och krydda. Det tidigaste belägget för saffran i svensk (kosthållning är från 1328. I början på 1900-talet användes saffran mycket mindre i Sverige än tidigare i medicinen men ingick ändå i tre blandningar för medicinskt ändamål: aloedroppar med saffran, Roséns bröstdroppar och opiumvin. Drogen ansågs ha upplivande verkan.

Varje år produceras omkring 3 000 ton saffran och Ian står för den största produktionen följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien.

Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet.

Faktan jag presenterar är hämtad på Wikepedia

För att återgå till Kustbageriet så kan jag informera om att dem bakar sina lussebröd på äkta saffran. De köper in torkade stift/ståndarsträngar och lägger dem i en blandning bl a konjak. Vi fick lukta och smaka, det var fantastiskt gott!

När jag surfade runt hittade jag denna länk - verkar lite intressant. Kanske gör jag en beställning....

Bifogar länken till er borgebykryddgard.jetshop.se/saffran--vanilj-c-132-7.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar