torsdag 17 november 2011

Sultan russin och andra russin

Dessa små gulaktiga russin finns och köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Här är lite allmän fakta om russin:

Vanliga russin soltorkas och kommer från den gröna druvan Thompson Seedless.
Illgula russin är i regel Thompson Seedless där svavel tillsätts för att behålla färgen. De är mycket syrliga och passar i kakor, ris och salta rätter.
Sultanarussin var ursprungligen namnet på ett speciellt russin från Turkiet, men idag används ofta denna benämning på gula och ljusbruna russin.
Avlånga gröna russin, kishmish, är i regel från Iran. För att den gröna färgen ska bibehållas skördas de ofta omogna och torkas i mörka, svala lokaler. De är mindre söta och örtigare i smaken än vanliga russin och passar därför bra i salta rätter eller som snacks. Dessutom är de vackra och läckra i frukostyoghurten.

Visste ni att det fanns så många olika varianter?

3 kommentarer:

  1. Du glömde den viktigaste infon: att russin (vindruvor) är ett av världens mest besprutade livsmedel och innehåller mycket gift - ofta långt över gränsvärdena. Det är viktigt att ta med i ett inlägg om russin då vissa inte vet detta utan exempelvis ger vanliga russin till sina små barn.

    Läs här tex: http://www.testfakta.se/livsmedel/article29317.ece

    Har också skrivit om det här: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/om-du-fick-kopa-bara-tre-saker.html (om vindruvor, mend et är ju samma sak fast mer koncentrerat i russin). Där finns även en bra länk vidare.

    mvh Tove

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar - det hade jag ingen aning om. Intressant läsning.

    SvaraRadera
  3. Livsmedelsverket tonar ner halterna i vindruvor: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5847721.

    det räcker med att skölja vindruvor

    SvaraRadera