lördag 12 november 2011

Mandelmassa

Det finns en mängd olika färdigtillverkade mandelmassor i handeln. Inte speciellt goda. Det som vi ofta tycker gör en semla extra god är just mandelmassan.

På Kustbageriet köper man sin mandelmassa ifrån en leverantör: Valdengårdens Äkta Mandelmassa & Marsipan. Deras mandelmassa är gjord av äkta spansk mandel! Titta gärna in på deras hemsida: www.valden.se/om-familjen-valden/

Mandelmassa är mald mandel ihoprört med florsocker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med frön från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Då kan bittermandelolja vara tillsatt för att upprätthålla en mandelsmak. Resultatet av denna utspädning är vanligen att massan inte är lika fast i konsistensen som originalet. Fram till 2003 var det krav på att en produkt som kallas "mandelmassa" måste innehålla minst 50 % mandel. Numera finns det inte längre någon tvingande regel för mängden mandel vilket gör att vissa tillverkare väljer att ha mer socker i massan. Därför får man som konsument se till att läsa innehållsdeklarationen för att försäkra sig om att få "äkta" mandelmassa. Mandelmassa är inte detsamma som marsipan. Hämtat på Wikepedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar