lördag 5 november 2011

Linas fläskfilégratäng

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så bjöd Lina och Stefan oss på middag igår. Vi fick en väldigt god fläskfilégratäng och pressad potatis. Ska försöka ska ett recept till er. Det här behöver ni till 6 pers.

800 g fläskfile 2 pkt bacon
300 g skogschampinjoner
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1 bit Kvibille gräddädelost
2 dl rödvin
färsk timjan
färsk persilja
200 g färsk spenat
2- 3 msk dijon senap
4 dl vispgrädde
kalvfond
smör att steka i

Gör så här:

Putsa fläskfileérna och skär dem i sneda ca 2 cm tjocka skivor, platta till dem lite med handen och krydda dem med salt och peppar. Bryn köttet och låt de eftersteka ca 5 min. Lägg över köttet i en eldfast form. Koka ur stekpannan med 2 dl vatten, spara skyn. Klipp därefter baconet i bitar och knaperstek det. Låt sedan baconet torka till på hushållspapper. Häll ut stekfettet. Skölj och dela champinjonerna i ganska grova bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala och vitlöken. Lägg i en klick smör i stekpannan, bryn svampen och löken, pressa även i vitlöken, häll sedan det över köttet. Nu ska vi göra såsen. Häll i stekskyn i pannan och späd rödvinet. Låt detta koka i ca 15 min. Häll sedan på grädden och smula i ädelosten, låt koka upp. Tillsätt lite kalvfond och senapen. Låt detta puttra på svag värme. Under tiden hackar du örterna och häll sedan i dem i såsen. Smaka av med salt och peppar kanske ev lite mera senap. Häll såsen över köttet och sätt in i ugnen under tiden du gör iordning grönsakerna.

Till detta hade vi smörfrästa grönsaker. 200 g haricot verts och 200 g spenat. Skär av ändarna från bönorna och låt dessa fräsa i 5 min, precis innan servering vänder du i spenaten.

Ta ut formen och häll över grönsakerna, servera med pressad potatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar