Börja med rödvinssåsen:
5 port
1 hel vitlök
0,5 msk olivolja
1,5 msk råsocker
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2,5 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 tsk maizena
15 g smör
1 krm salt
Sätt på ugnen på 200 g. Bryt vitlöken i klyftor, lägg den i en oljad form. Rosta 20 min i ugnen.
Smält råsockret med tomatpurén i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt de koka ihop tills det återstår ca 2,5 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna, häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av med lite majzena utrört med vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.
Sidfläsk med schalottenlök:
Hacka ca 150 g rökt sidfläsk i tärningar, stek det knaprigt. Under tiden de steker skalar du och finhackar löken. Låt den steka med sidfläsket den sista stunden.
Skala och koka potatis, gör mos eller puré.
En halvtimma innan maten ska serveras kan ni börja med fisken. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg torskryggen i en smord form, salt och peppra. Lägg en liten smörklick på varje fiskbit. Täck formen med folie och sätt in i ugnen ca 25 - 30 min. Tiden är lite preliminär då det beror på hur mycket fisk du tillagar men fileérna ska vara vita när dom är klara
Lägg upp lite av lök- och sidfläskblandingen på tallriken, lägg på en bit torskrygg och en klick potatispuré. Ringla lite sås runt fisken. Servera gärna med nykokta sockerärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar