1 liter mjölk
100g jäst
3 ägg
400 g osaltat smör
400 g råsocker
10 g havssalt
2 500 g vetemjöl
30 g kardemumma
Fyllning:
250 g smör
250 g mandelmassa
375 g råsocker
50 g gramhamsmjöl
ca 0,5 dl vatten
ägg till pensling
hackad mandel
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och blandatill en smidig deg. Låt degen vila i 30 min. Under tiden gör du fyllningen
Blanda ihop mandelmasan med l och socker. Klicka sedan i smöret och tillsätt sist vattnet.
kavla ut degen bred på fyllningen och vik degen i tre delar. (vik omblott) Skär sedan degen i tunna remsor - varje bit ska väga ca 65 g. Snurra remsorna åt olika håll, forna till knutar. Lägg dessa på bakplåtspapper.
Jäs bullarna till dubbel storlek. Går också att jäsa i kylskåp till dagen efter, Vårm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna och täck med bakduk (ska jäsa till nästa dag. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med ägg, strö över hackad mandel och socker. Grädda i ca 4 min.
Låter inte så nyttiga men dem ser ruskigt goda ut!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar