fredag 23 december 2011

Sista julgodiset

Nu har vi gjort julens sista godis! När jag var och klippte mig häromdagen fick jag smaka på en väldigt god kola. Det var Kristina på salong Huvudsaken som bakat den.

Idag hade jag lite tid över och Lina var här så vi gjorde kolan. Vi googlade fram ett recept och här kommer det:

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
0,5 dl turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
flingsalt

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Väldigt smarrigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar