Det här behöver du:
kräftskal
1 gul lök
2 - 3 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 palsternacka
2 - 3 msk tomatpure
smör
färsk timjan (om du har hemma)
1 lagerblad
Så här gör jag fond (Linas recept):
Sätt på ugnen på ca 250 gr. Lägg skalen från kräftorna och/eller räkorna i en långpanna eller stor eldfast form. Rosta skalen i ca 15 min, tills de ser lite torra och rosa ut. Under tiden kan du förbereda grönsakerna du ska ha i fonden.
Skala löken och vitlöken, hacka den gula löken och skiva vitlöken tunt. Skala och hacka moroten och palsternackan. Smält en klick smör i en stor kastrull, häll i grönsakerna och låt dem fräsa så det får lite färg. Lägg i timjan och ett lagerblad, tillsätt tomatpuren.
Häll sedan i de rostade skalen över grönsakerna. Häll på vatten så att de nästan täcker kräftskalen. Låt detta koka i 20 min.
Sila fonden och häll tillbaka den i kastrullen och låt den koka ihop till hälften.
När fonden har kallnat kan du frysa den. Jag återkommer med recept skaldjursgrytan framöver
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar