torsdag 5 januari 2012

Oxrulader

Visst kan man väl bli trött på "fin" mat? Kycklingfilé, fläskfilé, ryggbiff, entrecote - visst är det gott men till slut blir det enformigt.

Ikväll ska vi umgås med Lina och Stefan och vi ska äta oxrulader! Traditionell husmanskost, det kommer att bli supergott!

Ingredienser till 4 pers.
8 skivor oxinnanlår
4 skivor bacon eller kallrökt fläsk
1 rödlök
1 gul lök
inlagd gurka
1 äpple 2 msk dijonsenap
salt och peppar
smör att steka i

Sås:
8 dl steksky
2 dl grädde
1 gul lök
2 äpple
2 morötter
0,5 dl anjovisspad
salt och peppar

Gör så här:
Skär baconet eller fläsket i strimlor, bryn det lätt. Skala och skär lökarna i smala strimlor. Skär gurkan och de skalade äpplet i tärningar. Lägg ut köttet och platta ut skivorna. Bred på senapen, salta och peppra. Lägg på fläsk, gurka, äpple och lök på skivorna, rulla ihop dem så hårt det går.
Trä upp ruladerna på ett grillspett. Bryn i smör tills ruladerna får fin färg. Ta upp spetten och vispa ur pannan med lite vatten. Fyll upp med 1 liter vatten, smaka av med salt, peppar och buljong.

Lägg över spetten i en stekgryta. häll över skyn och anjovisspadet. Låt detta puttra under lock i ca 1 tim.
Skala och skiva löken till såsen. Skala och kärna ur äpplena och morätterna, skär dem i bitar. Lägg i löken, äpplena och morötterna efter halva koktiden.

Servera med kokt potatis och inlagd slanggurka. Recept på gurkan finns under safta och sylta.

Receptet är en variation på Mannerströms oxrulader med kallrökt fläsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar