onsdag 11 januari 2012

Sveriges Mästerkock

Nu har äntligen mitt favoritprogram börjat igen. Denna veckan kommer det att visas måndag, tisdag, onsdag och torsdag. Det är nu uttagningarna sker. Därefter kommer programmet att sändas på onsdagar och totalt i 15 avsnitt.

Sveriges mästerkock bygger på det brittiska programformatet Masterchef, som hade premiär i Storbritannien 1990, och den utvecklade tävlingsstrukturen från Masterchef Australia. Internationella versioner har producerats i ett flertal länder: förutom Storbritannien, Australien och Sverige även USA, Nya Zeeland, Danmark, Finland, Norge, Frankrike och Belgien, med flera.

Varje säsong inleds med en auditionturné till fyra städer, där amatörkockar får visa upp sina talanger inför juryn. Sammanlagt går ett 40-tal sökande vidare till en slutgallring, där 14 tävlande sållas fram via en serie prov och utmaningar. Därefter börjar den egentliga tävlingen, där deltagarna varje vecka ställs inför en utmaning. Utmaningarna är av skiftande slag, och kan bestå i att improvisera en maträtt utifrån ett antal givna ingredienser, eller att kopiera en rätt tillagad av någon av jurymedlemmarna. De som får godkänt betyg av juryn går automatiskt vidare till nästa omgång, medan de deltagare som får underkänt ställs mot varandra i ett ”stresstest”. Den som enligt juryn lyckas sämst i stresstestet får lämna programmet. De två sist kvarvarande deltagarna ställs mot varandra i finalen. Vinnaren belönas med 250 000 kronor och kontrakt på en egen kokbok.

Så har du inte något bättre för dig så titta på programmet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar