tisdag 13 september 2011

Dinkelbröd

Dessa bröd lät jag jäsa i jäskorgar men det går lika bra att forma två runda bördkakor. Receptet ger 2 mindre bröd.

Dinkelbröd

Ingredienser:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
10 g salt
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
ca 700 g siktat dinkelmjöl.

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll sedan i vatten, olivolja, vinäger och honung. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i degmaskinen cirka 15 min. Därefter tillsätter du saltet och blandar ett par minuter till. Låt degen jäsa i 2 tim. Därefter tar du upp degen och delar i 2 delar, knådar den lätt och lägger den i väl mjölade jäskorgar eller forma två brödkakor och låter dessa jäsa på en smord plåt till dubbel storlek.
Sätt sedan in brödet i 250 gr varm ugn, sänkt temperaturen till 200 gr och låt bröden gräddas i ca 40 min. Låt dem svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar