tisdag 20 september 2011

Lax med citronsås

Onsdag imorgon och denna veckans "fisk-dag". Denna fiskrätt är lättlagad!

Sätt på ugnen på 225 grader.
Skölj laxen, har du filé bitar så skär ett snitt på längden men inte helt igenom, vänd ut sidorna som en fjäril. Har du en hel sida laxfilé kan du skära 4 schnitzlar. Lägg laxen i en smord eldfast form, pensla fisken med olja och krydda med citronpeppar och ev lite salt.
Sätt in laxen i ugnen i 10 - 15 min. Gör du schnitzlar behöver fisken bara vara inne 6 - 8 min.

Citronsås
Till 4 pers

Ingredienser:
1 burk creme fraiche (fungerar även med lätt)
1,5 dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
pressad citronsaft

Lägg i creme fraichen i en kastrull, häll i grädden och lägg i fiskbuljongtärningen. Låt detta koka upp, sänk värmen och låt såsen småkoka. Tillsätt ca 2 tsk citronsaft, salta och peppra.
Vill du vara lite mer avancerad kan du skala av de gula på citronen med en potatisskalare, strimla sedan skalet fint. Lägg citronstrimlorna i vatten och koka i ca 2 min, häll av vattnet och lägg i strimlorna i såsen.

Servera med pressad potatis och kokt broccoli eller några andra goda grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar