torsdag 15 september 2011

Wagyu - Kobe biff

För de av er som inte tillhör de värsta gourmanderna kan det vara bra att veta vad Wagyu är? Det kan hända att du möts av namnet på en meny.

Wagyu är kött som kommer från det japanska nötdjuret Tajima Ushi som är en av världens dyraste råvara. Köttet kallas också för Kobe biff.
Arten har inte avlats med andra raser sedan 1200-talet. De marmorliknande köttet är rikt på omättade fetter vilket bidrar till en rik smak. Köttet är känt för sin möra och saftiga konsistens. Så här kan köttet se ut:

Det sägs att djuren får en speciell massage samtidigt som de får lyssna på klassisk musik. Ibland sägs det också att de dricker öl. Ryktena är inte sanna, men det stämmer att de blir väldigt fint behandlade och bor på vackra gårdar.

Priset på kött från ett helt djur ligger mellan 10- och 20 000 dollar. Vill du äta Wagyu på en krog får du räkna med att betala mellan 40- och 100 dollar.

1 kommentar:

  1. Tajima-ushi är bara _en_ av flera nötraser som används till wagyu. Kobe-biff är wagyu från Hyogo-regionen. Wagyu produceras i stora delar av Japan.

    Mera finns att läsa här:

    http://www.japangourmetguide.com/blog/2015/3/9/allt-du-behver-veta-om-wagyu-och-kobe-ktt

    SvaraRadera