söndag 25 september 2011

Sjömansbiff

Sköna söndag, idag har vi tid för lite lång-kok. Så vi ska äta sjömansbiff, det är nog ett par år sedan sist. En maträtt som ofta glöms bort men som är väldigt god.

Namnet kommer av att då allt lagas i samma gryta var den praktisk maträtt att laga ombord på båtar. Förklaringen till att öl kom att användas till rätten var att friskt vatten inte alltid var tillgängligt till havs. Det här behöver du till 6 port:

800 g oxkött, gärna av biffen
100 g rimmat sidfläsk
1 kg potatis
2 gula lökar
1 tsk kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
2 kryddnejlikor
smör
0,5 msk mjöl
5 lagerblad
33 cl öl
5 dl köttbuljong
salt

Så här gör du:
Sätt på ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i knappt cm tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Skiva köttet. Krydddorna utom lagerbladen stöter du i en mortel.
Bryn köttet, sidfläsket, löken och potatisen var för sig i smör utan att de får färg.
Varva i en smord form potatis, kött, sidfläsk och lök. Börja och sluta med potatis, krydda mellan varven, lägg i lagerbladen och pudra över lite mjöl. Häll i buljongen och ölet.
Sätt in formen i ugnen i ca 1,5 tim. Känn med en sticka att potatisen är mjuk och att köttet känns mört.

Servera med inlagd gurka och knäckebröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar