torsdag 22 september 2011

Surdegsbröd

För två år sedan hittade jag en blogg som hette "Pain de Martin". Tyvärr har Martin slutat att blogga men råd och recept ligger kvar. Det var här jag som jag fick min inspiration att börja baka surdegsbröd. Martin Johansson som ligger bakom bloggen har även givet ut en eller kanske tom två böcker om surdegskonsten.

Så under hösten och vintern brukar jag baka surdegsbröd. Har även försökt under sommaren men inte "fått fart" på min surdeg. Grunden till denna surdeg satte jag i måndags morsw enligt detta recept

Dag 1, morgonen:
35 g ljummet vatten
25 g mild yoghurt
50 g vetemjöl
Blanda ihop, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur

Dag 3, morgonen:
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl

Under dessa tre dagar ska du skaka eller röra runt i smeten var 12:e timma ca. På kvällen dag 3 är surdegen klar att använda.

Så igår kväll var min surdeg klar, det är nu jag börjar baka själva brödet.
Fösta degen rördes ihop igår kväll och nu på morgonen har jag kört allt i assistenten och tillsatt resterande ingredienser. Degen är vikt 3 ggr nu med ca 20 min mellanrum och ska nu få jäsa i ca 8 tim i kylskåp. I em när jag kommer hem är det dax att göra limporna som sedan jäser ytterligare en gång!

Gå in och titta på bloggen Pain de Martin, du hittar alla hans recept där. Det bröd jag brukar baka heter "Ljust och gått med lite råg".

Så här fina blir bröden (se fotot)! Sega, goda och matiga dessutom hela familjens favorit!

Foto är taget på julaftonsmorgon 2009 - visst ser det mysigt ut!

1 kommentar: