onsdag 19 oktober 2011

Mat vid högt blodtryck

Kanske borde jag och många med mig tänka lite mer på vad vi äter - vi som har högt blodtryck menar jag.

Högt blodtryck är något av en dold folksjukdom, en åkomma som över 800 000 svenskar lider av. Högt blodtryck (hypertoni) förstör på lång sikt kroppens blodkärl vilket i sin tur kan leda till allvarliga skador på hjärta, hjärna och njurar.

Ändrade kostvanor kan vara lika effektivt som blodtrycksmediciner, visar en ny amerikansk studie (Dash-studien).
Dash-modellen är enkel, en diet rik på frukt, grönsaker och magra mjölkprodukter som lättmjölk och mager ost.

Som med så mycket annat krävs det dock viss motion också för att blodtrycket skall kunna påverkas positivt. En lång promenad per dag sägs kunna sänka blodtrycket.

Det första som man bör göra vid högt blodtryck är att dra ner på saltet, salt innehållande natriumklorid. För natrium höjer blodtrycket och bör därför uteslutas, istället kan man satsa på salt som innehåller mineral eftersom mineralsalt innehåller kalium som har effekten av att sänka blodtrycketm
Andra livsmedel som man bör se upp med då man har högt blodtryck är följande: hel- och halvfabrikat, soja, buljongtärningar, mineralvatten, strips, chips, popcorn och salta pinnar samt andra produkter som kan innehålla mycket salt.

Och jag som älskar mineralvatten!!! Undrar om även vatten ur Sodastreamen är dåligt? Någon som vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar