måndag 10 oktober 2011

Ugnsstekt falukorv med potatismos

Tänkte börja dagen inlägg med lite fakta om falukorven. Den är namnskyddad sedan 1973, falukorv måste till minst 40 procent bestå av nöt- och fläskkött. Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från bland annat Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.
På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till falukorv. Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv i Falun. Ur Wikepedia.


Denna rätt var det flera år sedan jag lagade det sist. Så jag ringde till Lina och frågade hur hon brukar göra - så här gör hon:

Sätt på ugnen på 225 grader. Skiva korven ungefär halvägs ner. Smörj en eldfast form och lägg i korven. Skala en lök och ett äpple, skär dessa i tunna klyftor, skär även en tomat i tunna klyftor.
Bred sedan senap emellan korvskivorna och stoppa ner klyfter av lök, tomat och äpple. Överst på korven kan du bre lite på lite ketchup och strö över riven ost.

Sätt in korven i ugnen, cirka 20 min (eller tills osten har smält och fått lite färg).

Severa med potatismos och en sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar